menu

Verplichte nascholingsdagen 

Agenda

aanmeldingsformulier

Thema In between
Data

Zaterdag 5 oktober 2024

Doelgroep

Bestemd voor verpleegkundigen en verzorgenden in het bezit van het diploma van de Voortgezette Opleiding Verpleegkunde vanuit antroposofie.

Om als antroposofisch verpleegkundige geregistreerd te blijven is het jaarlijks volgen van deze nascholingsdag een vereiste van de Vereniging V&VN AZ.

Inhoud

Het thema wat is verplegen blijkt actueel te zijn. Sowieso in de zorg hoe moet het verder met de zorg. Gelukkig hebben wij de V&VN die wordt gevraagd. Wij hebben de tendens dat de VAR’s nu werkelijk betrokken moeten worden. Wij zijn in de afgelopen vijftig jaar door het moedige besluit van een aantal van onze collega’s tot het oprichten van HBO-V’s gegroeid tot een beroepsgroep die zelf wil nadenken. Het maakt niet uit op welk niveau je het diploma behaalde. De zelfstandigheid van het beroep en daarmee meer en meer van ons als beroepsbeoefenaren.

Toch worden wij in kaders geperst, protocollen zijn schering en inslag en ik zie veel collega’s het gebaar maken van wij vinken de dingen af en dan is het goed. Maar dan is het voor ons als mens in het beroep niet bevredigend.

Wij zoeken altijd maar weer wat is ons beroep.

Het speelt ook internationaal in de medische sectie aan het Goetheanum. In de nieuwe medische sectie leiding zitten drie artsen. De leiding van het Goetheanum heeft niet kunnen waarnemen dat er in de laatste jaren veranderingen zijn gekomen. Zij hebben niet kunnen waarnemen dat een verpleegkundige een samenhangend geheel heeft proberen te maken van de IKAM-conferenties. Het is de verzameling van beroepsgroepen verbonden aan de medische sectie aan het Goetheanum. Wij als verplegende samenkomend in IFAN Internationaal forum antroposofisch verpleegkundige(nurses) hebben bezwaar aangetekend en brieven geschreven.

Wij hebben als reactie gekregen dat wij dan zichtbaarder moeten worden.

In de internationale vergadering hebben wij het standpunt ontwikkelt. Wij waren heel aanwezig. Zij hebben het niet kunnen zien. Maar welke kwaliteiten hebben wij waar zijn wij goed in dat gaan wij uitzoeken en nog eens onderling bespreken. Daar gaan wij verder aan werken en wij zien wel of dat voor andere dan zichtbaar genoeg is.

Dit is uitgemond in een internationale conferentie Verplegen; just in between.

Met dit thema willen wij deze nascholingsdagen iets doen. Mede omdat het 100 jaar geleden is dat Rudolf Steiner op 2 december 1923 de zustermeditatie aan Ita Wegman heeft gegeven.

Deze beschrijft ons beroep!

Accreditatie 6 punten worden aangevraagd
Begeleiding

Twan Nijenhuis [BIG 39025403230]

06 18465928

Sonja van hees [BIG 39018122430]

030 692 3442

Locatie

Woonoord Kraaybeek
Kraaybeek 41
3971 LA, Driebergen- Reijsenburg

Prijs € 120,- voor leden van de Vereniging V&VN, AZ
€ 140,- voor niet-leden
Betalingsvoorwaarden
Betaling geschiedt op het rekeningnummer van Plegan Opleidingen, IBAN: NL29 TRIO 0198055668 o.v.v. de naam en de startdatum van de cursus.

Het cursusbedrag dient voor de aanvang van de cursus overgemaakt te zijn.

Wanneer iemand zich heeft opgegeven maar binnen 6 weken voor aanvang van de cursus afzegt, is hij het hele cursusgeld verschuldigd.

Meer info in deze site
Meer informatie

Plegan Opleidingen secretariaat

06 3762 5887, Teddy Hanepen [BIG 69009071030]

aanmeldingsformulier

Prijzen 2024 (deze zijn vrijgesteld van BTW), prijswijzigingen voorbehouden

Leveringsvoorwaarden Plegan Opleidingen.pdf

  • Een cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Dit wordt 6 weken van te voren besloten (tenzij het eerder bekend is).
  • Het cursusgeld dient binnen 1 maand na het ontvangen van de factuur betaald te worden op IBAN: NL29 TRIO 0198055668 t.n.v. Plegan Opleidingen te Arnhem. Graag naam van de cursus vermelden en naam en adresgegevens van de cursist (deze kan afwijken van de tenaamstelling van de rekening).
  • Wanneer iemand zich heeft opgegeven maar binnen 1 maand voor aanvang van de cursus afzegt, is hij het hele cursusgeld verschuldigd.

Uitwendige therapieën
Wikkels, kompressen, baden
Ina Emous-van der Kooij e.a.

De derde herziene druk is weer te verkrijgen. Aangevuld, up -to date en in kleur.

€ 30,- exclusief verzendkosten

Stuur een mail met adres waarheen het verzonden kan worden naar:

Je krijgt gironummer waarnaar het geld kan worden overgemaakt en het boek komt in je brievenbus.


Actueel

In het boek Zieken thuis is de kern van verplegen en verzorgen vanuit antroposofie beschreven door Ermengarde de la Houssaye. Dit boek is inmiddels uitverkocht, maar een aangepaste en geactualiseerde versie ervan kunt u nu kosteloos downloaden als pdf via onderstaande link:

Zieken Thuis - verpleegkunde, verzorging en antroposofie


Zorg in de laatste levensfase

Voor een nascholingsdag maakte Plegan Opleidingen een brochure met verpleegkundige en therapeutische gezichtspunten over de zorg in de laatste levensfase.

U kunt hier de brochure kosteloos downloaden:


Mercurstab

Bij het Duitstalige tijdschrift voor antroposofische geneeskunst 'Der Merkurstab' kunt u zich inschrijven voor de kosteloze nieuwsbrief. Met iedere nieuwsbrief krijgt u toegang tot een selectie van artikelen.


Olieborstwikkels

olieborstwikkel.pdf

Olieborstwikkelsetjes te bestellen bij


Weer te bestellen, is herdrukt:

Werkboek geneesplanten
Pauli van Engelen en Joop van Dam

€ 14,50 exclusief verzendkosten

Bestellen door een mailtje te sturen met naam en adres en aantal boeken naar


Onderzoek

Hier leest u de resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van ritmische inwrijvingen:


Vacatures


In het tijdschrift TVZ verscheen op 30 juni het artikel Uitwendige therapie als aanvulling op reguliere zorg van Erik Baars. U kunt het hier downloaden als pdf:

uitwendige_therapie_als_aanvulling.pdf

Scholing voor verpleegkundigen en verzorgenden, geïnspireerd door de antroposofie